Back to home

Van Idee naar Podcast: De Reis van Koos en Raphael

Geloof je dat ook?

Ons verhaal

Koos en Raphael zijn al meer dan 18 jaar vrienden. In die jaren hebben ze talloze gesprekken gevoerd over het evangelie en allerlei ideeën besproken om het leven te verbeteren. Op een dag zei Raphael tegen Koos dat het zonde was om al hun gesprekken niet met de wereld te delen. De beperkte tijd tijdens een les op zondag is immers voor alle aanwezigen, en veel van hun ideeën konden ze niet delen of bediscussiëren met medegelovigen. Zo ontstond het idee om een podcast te beginnen. Beide waren enthousiast, maar wisten niet hoe ze moesten beginnen.

Koos noemde tijdens een toespraak dat ze een podcast wilden starten. Na de toespraak kwam er direct iemand naar Koos toe met een onderwerp voor hun eerste aflevering. Dit gaf hen het duwtje in de rug dat ze nodig hadden. Raphael zocht uit hoe ze zo goedkoop mogelijk konden beginnen. Ze spraken af om de eerste aflevering bij Raphael thuis op te nemen.

Op de dag van de opname kocht Raphael nog snel twee microfoons bij de Action. Met speciale software konden deze microfoons gelijktijdig op de pc worden aangesloten. De opname werd gemaakt met de standaard opnamesoftware van Windows. De eerste aflevering duurde ongeveer 45 minuten. Ze hadden er veel plezier in en besloten dit regelmatig te doen. Al snel kregen ze feedback dat 45 minuten te lang was. Hoewel zij het leuk vonden om zo lang te praten, besloten ze voortaan kortere afleveringen te maken van maximaal 25 minuten.

De podcast wordt gehost op een NAS van Raphael, met behulp van Castropod.org. Hiervandaan wordt de podcast verspreid naar bijna alle mogelijke podcastdiensten, zodat iedereen via elke podcast-app kan luisteren. Het bewerken van de opnames gebeurt in Audacity, waar het volume wordt genormaliseerd en ruis wordt verwijderd.

De artwork word gemaakt in Canva.

Om de podcast nog aantrekkelijker te maken, gebruiken ze Subtitle Edit om de audio om te zetten naar tekst. Ze bekijken per zin wie er spreekt en voegen dit toe. Zo kunnen luisteraars in sommige apps meelezen en zien wie er aan het woord is.

Omdat ze zoveel plezier hadden in het maken van afleveringen, besloten ze al snel hun hardware te upgraden. Nu gebruiken ze de Zoom P4 PodTrak met de Zoom ZDM-1 microfoon voor de opnames. De opnamelocatie varieert: soms bij Raphael thuis, maar meestal in de kerk terwijl Raphael’s oudste en Koos’ jongste deelnemen aan een georganiseerde activiteit.

Promotie doen ze nog niet veel, behalve dat Raphael het op zijn LinkedIn-profiel vermeldt en er af en toe een post over plaatst.