Transgenders en het evangelie: Hoe Jezus Christus kijkt naar identiteit Deel 3
Ep. 43

Transgenders en het evangelie: Hoe Jezus Christus kijkt naar identiteit Deel 3

Episode description

In deze aflevering duiken we in de complexe en actuele kwesties rondom identiteit, gender en de invloeden op het gezinsleven vanuit een geloofsperspectief. We verkennen samen hoe de verwarring rond identiteit steeds groter wordt in onze moderne samenleving. Hierbij wordt niet alleen naar de sociale invloed gekeken, maar ook naar hoe deze veranderingen het gezin als fundament van de samenleving kunnen beïnvloeden.

We bespreken de opkomende trend van genderneutraliteit en de maatschappelijke druk om niemand te kwetsen. Voor Koos brengt dit de vraag naar voren of deze ontwikkelingen onderdeel zijn van een groter plan dat zich verzet tegen de waarden van een hemelse Vader. We reflecteren op de boodschap van liefde en samenhorigheid die vanuit het gezin zou moeten komen en hoe deze onder druk lijkt te staan door de vele uitdagingen van de huidige tijd, waaronder oorlog en maatschappelijke onrust.

Raphael wijst op de opvallende demografische verschuivingen in de wereld en het feit dat christelijke gemeenschappen in Europa steeds minder kinderen krijgen, terwijl andere geloofsgroepen daarentegen in aantal toenemen. Dit leidt ons naar een discussie over de invloed van welvaart op het gezinsleven, waarbij jongeren aarzelen om kinderen te krijgen door de druk van een onzekere wereld.

Een centraal thema van onze discussie is de rol van dat wat wij als onze eeuwige identiteit beschouwen, in relatie tot gender en de keuzes die mensen maken. We stellen de vraag: hoe verhouden transitie en herkenning van gender zich tot het idee van een blijvende identiteit die ons gegeven is bij onze geboorte? Hoe kunnen we de realiteit van ons lichaam en onze geest in harmonie brengen volgens de spirituele overtuigingen die we aanhangen?

De vraag of een transgender persoon welkom is binnen de kerk en welke plek deze individuen kunnen innemen, komt aan bod. Hierbij leggen we de nadruk op de noodzaak van doop en het belang van geestelijke identiteit in het licht van wat wij geloven. We erkennen de worstelingen die mensen ervaren, en hoe belangrijk het is dat zowel gelovigen als niet-gelovigen steun en begrip krijgen in hun zoektocht naar hun ware zelf.

Daarnaast reflecteren we op het bredere maatschappelijke plaatje, waarin seksuele identiteit steeds meer als centraal element van iemands persoon wordt gezien. Michiel benadrukt dat dit niet de essentie van iemands identiteit zou moeten zijn, en we overwegen hoe waardesystemen zijn veranderd in onze samenleving. De discussie leidt tot een kritische blik op de seksuele revolutie en hoe deze onze morele waarden heeft beïnvloed.

Tot slot wordt het belang van het ontmoeten van elkaar op menselijk niveau besproken, los van labels en identiteiten. We moedigen iedereen aan om in dialoog te blijven en ruimte te geven voor persoonlijke verhalen en ervaringen. Dit alles onderstreept de reden waarom wij ons vasthouden aan ons geloof en de weg naar vrede met wie we zijn, in een wereld die steeds complexer wordt.

Download transcript (.vtt)
0:00

Raphael Welkom bij deel drie, tevens het laatste deel van deze aflevering. Veel luisterplezier.

0:05

Michiel Er is wel heel veel verwarring over dit. Mensen zijn in verwarring over hun identiteit, steeds meer. Dat idee heb ik wel, ik weet niet hoe jullie dat zien. Maar mensen zijn steeds meer in verwarring over steeds meer dingen. Maar ook over hun identiteit. En dus ja, dat is misschien wel een teken van de tijd.

0:23

Raphael Het is ook dat steeds meer, overal wordt genderneutraliteit ook echt gemotiveerd. En ja, we willen ook niemand meer op de tenen trappen. Dat is het beetje, dat gevoel krijg je in de maatschappij.

0:35

Koos Kijk, en dan denk ik ook nog even aan onze hemelse vader. Die op gespannen voet staat, zeg maar, met de dark side. Met zeg maar de tegenstander van hemelse vader. Met, we noemen het ook wel Satan of het kwaad. Geef dan maar een naam. Zou dit dan ook een van de middelen of sporen zijn die daarvoor wordt ingezet? Om het plan van Hemelse Vader aan te vallen? Of om alles waar Hemelse Vader voor staat, om daar zand in de motor te gooien?

1:14

Raphael Ja, ik denk het ook. En ik denk dat het allerbelangrijkste is het gezin. En als dat gezin er niet kan zijn, dan is het plan geslaagd van Satan. En het maakt hem niet uit welk middel hij gebruikt, zolang het maar een gezinsituatie kan verstoren.

1:38

Koos Ja, als je nu kijkt, dan wijk ik weer een beetje af. Wat ik merk, die jonge lui tegenwoordig, die hebben echt bijna totaal geen zin meer om aan kinderen te beginnen. door alles wat er speelt in de wereld. Oorlog hier, een ramp daar, een hoop gedoe in de wereld en dit en dat. Die hebben, nou, ik moet echt zoeken naar iemand die denkt van, oh leuk, ik ga nou besettelen aan kinderen beginnen. Op mijn werk hebben we heel veel jonge lui en alles. Die denken, die zien daar echt niet zitten. Heel veel die je onbewust.

2:09

Michiel Gozer is dat, ik denk dat terecht is dat mensen, dat dat echt zo is, dat mensen zorg hebben. Maar is er ook niet een aspect bij dat mensen denken van het is ook wel lastig kinderen. Dat zie ik ook wel omheen. Dat ze denken, ik wil eigenlijk reizen en mezelf ontwikkelen en zo lang mogelijk dubbel allebei werken. Zoveel mogelijk geld verdienen. Ik heb ook wel eens het idee dat er wordt gezegd van, ja, de wereld beangstigt me. Die zijn er zeker in die gevallen. Zeker.

2:43

Koos Precies.

2:43

Michiel Maar het is allebei, denk ik.

2:45

Koos Met je eens. Ik ging een beetje op in dat het gezin wordt aangevallen vanuit verschillende hoeken. Maar ook dus de hoek van, wat je zegt, reizen. Of de hoek van, nou, de wereld is moeilijk. Of de hoek van transgender. Of de hoek van, nou, noem maar op. ik ben homo en twee homo's en we willen toch geen kinderen, of we kunnen geen kinderen samen krijgen en we hebben ook geen zin in om het hele proces te doen. Maakt niet uit. Noem maar op. Er zijn heel veel redenen waardoor er gewoon weinig gezinnen zijn. Steeds minder.

3:13

Raphael Ja, maar we hebben ook een aflevering gehad met Hans Noot. Die zit ook in de, mensenrechten. En hij zegt dat is echt een westerdingetje.

3:25

Koos Ja, dat is wel zo.

3:28

Raphael Het christelijke geloof in Europa, dat sterft uit. Niet omdat we vanwege andere invloeden, maar omdat we gewoon minder kinderen krijgen. En terwijl andere geloofsrichtingen die niet christelijk zijn, die krijgen juist wel heel veel kinderen. En die overrompelen ons straks gewoon met de hoeveelheid mensen.

3:49

Michiel Dat is ook een welvaarts ding. Dat is wel algemeen bekend, hoe welvarende een land, een cultuur, om minder kinderen te krijgen.

3:58

Raphael Ja, dus hoeven we ook niet te werken op een land. Hoeveel kinderen heb jij, Michiel?

4:03

Koos Ja.

4:04

Michiel Ik ben niet zo welvarend, ik heb er maar vier.

4:06

Raphael Je hebt er vier? Ja, je had er eigenlijk veel meer moeten hebben. Die konden allemaal op een land werken, voor jou.

4:11

Koos Nee, maar jij hebt vier kinderen. Maar Raffa, jij hebt vier kinderen. Ik heb ook vier kinderen. We hebben allemaal vier kinderen.

4:16

Michiel Dat is vrij uniek, hè?

4:18

Koos Wij zijn de club van vier.

4:20

Raphael Ja.

4:22

Koos Oké dan.

4:23

Raphael Maar dus in het plan van hemelsvader, het plan van zaligheid, wat Koos ook net ook weer aanhaalde, is dat hemelsvader houdt van al zijn kinderen, wil al zijn kinderen bij hem terug kunnen keren. Daar is doop voor noodzakelijk. Dus in het evangelie past het gewoon dat je gedoopt bent.

4:38

Koos Ja.

4:39

Raphael Ongeacht.

4:39

Koos Ja, dat sowieso. Zonder de doop kun je niet terugkeren.

4:42

Raphael Maar is het dan, en nu hebben we het dus over het evangelie van Jezus Christus, die op deze aarde, het koninkrijk van God, de kerk. of het daar wel in past. Past een transgender in de kerk? Zo'n zo wordt hij welkom geheten in het evangelie. Daarbij is dus gedoopt voor nodig.

5:03

Koos Hij is ook welkom in de kerk. Dat hebben we sowieso gezegd. Sowieso welkom in de kerk.

5:07

Raphael Ja, fysiek in de kerk. Fysiek in de kerk is niet het probleem.

5:10

Koos Ook mogelijk om gedoopt te worden. Maar daarna is het me nog inderdaad niet helemaal heldig.

5:16

Raphael Wat voor taken kan zo'n persoon dan vervullen? En dus sowieso ligt het dus aan, als je dus, nou ja, wat het is over, als je van vrouw naar man bent gegaan, krijg je dus niet het priesschap, maar als je van man naar vrouw bent gegaan.

5:30

Koos Ja, dan krijg je wel het priesschap toch?

5:32

Raphael Ja, weet ik niet.

5:34

Koos Michiel, hoe sta jij erin? Want het is eigenlijk een man dus dan.

5:37

Michiel Ik denk dat als je nog steeds sociaal getransitioneerd bent en ook medisch, dan denk je dat je niet zomaar het berichterschap zou krijgen.

5:48

Raphael Maar de vraag is ook, wil je dat ook als persoon zijn?

5:51

Michiel Ja, dat is inderdaad de vraag.

5:53

Raphael Ja, precies, want je wil juist een vrouw. Je wil namelijk niet geïdentificeerd worden als man natuurlijk. En die taken die erbij horen.

5:59

Koos Dan denk je dat niet. Nee, dat wil je dan eigenlijk ook niet. Nou, lastig. maar goed even verder nog mogelijkheden dan dus maar naar de tempel wordt dan ook lastig.

6:10

Michiel Ja want als je niet weer terug verandert naar je seks overeenkomt het is eigenlijk iets heel geks, je kunt je niet veranderen van seksen, dat is mijn stelling je kunt je seks niet veranderen je kunt wel, genderrollen kun je veranderen je kunt van buiten de dingen verbouwen, maar je kunt nooit je seks echt veranderen, volgens mij.

6:38

Raphael Nee, dus wat jij ook zegt, op dat moment dat je bent geboren met een bepaald geslacht, man of vrouw, dan blijft het eigenlijk voor de rest van je leven, maakt niet uit wat je eraan doet.

6:50

Michiel Ja, het is een biologisch feit, wat je niet kan veranderen.

6:53

Koos Maar volgens die proclamatie, moeilijk woord voor officiële verklaring, volgens die officiële verklaring geldt dat ook voor de eeuwigheid. Dus dat was al voordat je geboor werd, had je een bepaalde sekse en geslacht. En dat geslacht heb je hier in dit leven dus gekregen en dat hou je ook in de eeuwigheid. Dus iemand die zich hier op aarde heeft laten ombouwen, die heeft gewoon een dikke pech. Als die opstaat, is die weer terug.

7:19

Michiel Ja.

7:20

Raphael Ja, want inderdaad over die opstanding, dan krijgen we een lichaam terug.

7:29

Koos Ja.

7:29

Raphael In een staat waar hij in zou moeten verkeren, in een perfecte staat. En dat...

7:36

Koos Inclusief het geslacht.

7:38

Raphael Inclusief het geslacht. Ja, precies. Dus dat... Dan zou er zelfs nog een hele andere discussie kunnen zijn van huidskleur. Van hoe ziet iemand dan in de perfecte staat uit. Maar als je dus ook bijvoorbeeld tijdens je leven dus inderdaad iets verliest. Aan wat? Door een bedrijfsongeluk en je verliest je vinger of je hand. Dan krijg je dat allemaal weer terug. Maar dat is dus ook zo met als je je laat cremeren of begraven. Want vorig jaar dacht ik altijd, dat ik vanuit de kerkhoogpunt altijd gezegd werd van als leden van een kerk laten we ons begraven. Dan laten we ons niet cremeren.

8:15

Michiel Makkelijk hebben een opstanding.

8:16

Raphael Ja precies, je hoeft niet alles bij elkaar te zoeken. Maar ja, alles vergaat gewoon. Dus of je nou cremeert of begraft, dat maakt allemaal niet uit. Maar dat, dus dat is dus, als je dus een transitie hebt doorgaan. en ik ben van man naar vrouw gegaan, dan heb ik bij de opstanding alsnog kom ik weer terug als man zijnde. En dan hebben we het over het plan van zaligheid. De opstanding is tijdens het duizendjarig rijk, dus na de wederkomst van Christus begint de opstanding al. En de laatste gedeelte van de opstanding, dat is eigenlijk voor het dag des oordeels. Dan zijn alle opstandingen geweest. Maar in de tussentijd is er dus nog steeds de mogelijkheid om over het evangelie te horen, om de verordeningen te krijgen om alsnog in de celeste de Koninkrijk Hoogstegaat te kunnen komen. Of kan dat ook nog na de opstanding?

9:13

Koos Nou ja, tot aan de dag des oordeels.

9:15

Raphael Ja.

9:16

Koos Dus ja, kan ook na de opstanding.

9:18

Raphael Dat je dus dan bepaalde besluiten maakt.

9:21

Koos Ja, je blijft je vrije keuze houden. Eigenlijk, ja, misschien zelfs ook nog wel na de dag des oordeels. Want vrije keuze heb je dan toch nog steeds.

9:31

Raphael Ja, maar dan wordt je wel, na de dag des oordeels is er wel een bepaling dat je naar een bepaald koninkrijk gaat. Dus dan heb je natuurlijk geen kans meer om te zeggen als je in het celestriale koninkrijk bent van oh ik wil toch naar het celestriale koninkrijk want ik denk dat het daar beter is.

9:47

Koos Dat is waar.

9:48

Michiel Vaar is ook of je dat wil dan hè?

9:50

Raphael Ja, klopt.

9:52

Koos Klopt, je bent dan op dat punt aangekomen dat dat ook is wat je wil.

9:56

Michiel Ja, wij ervoor.

10:00

Koos Ja, oké. Maar ja, dat kan me wel tegenvallen dan voor die persoon, weet je. Want je kunt ook wel in de schriften lezen dat met het verlangen waar je in dit leven hebt gecultiveerd.

10:13

Michiel Allemaal komatie, ja.

10:14

Koos Ja precies, dat je daar ook weer mee verder gaat. Verder gaat, het leven erna.

10:20

Raphael Ja, omdat het is natuurlijk een geestelijke staat. En dat is, je gaat ten eerste, als je doodgaat, gaat je geest naar Hinamals, met die staat natuurlijk.

10:36

Michiel En daarom is het belangrijk dat je op aarde zoveel mogelijk probeert om dat soort dingen te overwinnen. Omdat je met je lichaam, kun je maar horen?

10:46

Koos Ja, we horen je hartstikke goed. We zitten qua tijd even te kijken van oei, een beetje door de tijd tegen jezelf.

10:56

Raphael Ja, ga verder hoor.

10:57

Michiel Dit leven is de tijd om je voor te bereiden voor de terugkomst. En omdat we in dit leven ons lichaam hebben, kunnen we sneller dingen leren en afleren en sneller vooruitgang maken. Dus ja, we moeten deze tijd goed gebruiken, want het zal denk ik niet makkelijker worden hierna. Niet onmogelijk, maar niet makkelijker.

11:19

Raphael Maar zeg jij dan, als jij die gevoelens hebt, dat je daar niks mee moet doen? Ik heb een show van Peter Panninghoek gezien, DNA heet die. En daar had hij het over pedofielen. En daar had hij het over dat pedofilie, dat dat ook iets is wat in je zit. Dus dan ben je twaalf en dan vind je je leeftijdsgenote en dan val je op en dan word je ouder en dan merk je en denk je van hey, hoe kan het dat ik nog steeds die leeftijd heel erg interessant vind. En dat je dus dan op den duur, of je geeft eraan toe of je doet het niet. Maar omdat wij in onze samenleving zeggen wij dat is not done, dat doe je niet. Dus dan verberg je dat eigenlijk. En dat is echt super knap. Voor die mensen die dus die gevoelens hebben en daar niet aan toegeven, is dat echt nou bijzonder hoe ze dat doen. Dat is hoe hij dat dan ook zegt in zijn show. En dat gevoel had ik daarvoor ook al van, dat dat heel erg knap is voor mensen die daarmee zitten. Maar hoe kijk je dan tegen mensen die dan die gevoelens hebben om dus een transitie, nou niet per se te ondergaan, dat ook niet, maar dat je het gevoel hebt van ik ben een vrouw in een mannenlichaam.

12:43

Michiel Wat ze daarmee moeten doen dan in de praktijk?

12:45

Raphael Ja, omdat wij dus zeggen van als we uiteindelijk in het leven hierna dus ook gewoon het lichaam terugkrijgen, hoe het bedoeld is.

12:54

Michiel Ja, goed. Ik denk dat het uiteindelijk nooit goed is om je lichaam te verminken. Omdat je geest zegt dat dat beter voor je is. Want uiteindelijk ben je dat wel aan het doen.

13:09

Raphael Ja.

13:09

Koos We zeggen hier met elkaar, hemelse vader heeft je, dus je hebt een eeuwige identiteit, je bent ooit als geest ontstaan of man of vrouwgeest, man geest of vrouwgeest. En dat is jouw eeuwige identiteit, dus je bent als man ooit als geest man geboren en dan zul je ook eeuwig blijven. Toch? Ook al denk je hier op aarde van, ik ben toch een vrouw. Wil je dikke pech? Je bent en blijft een man, want ook bij de opstanding ben je gewoon weer een man.

13:40

Raphael Ja, klinkt heel cru, hoe je dat zegt, maar zo is het wel.

13:43

Koos Ja, ik probeer even, dus vanuit het oogpunt van helemaal zijn vader is van, je bent ontstaan in een bepaalde identiteit. En ja, je hebt er maar mee te dealen dan eigenlijk dus. Dus het is, het is, ja, het is wat het is.

13:58

Raphael Ja, heftig eigenlijk.

13:59

Koos Ja. En daar kun je ook helemaal niet voor weglopen. Want je kunt nu wel aan zelfdoding doen. Maar dan heb je nog steeds nog een groter probleem. Want dan ben je nog eerder weer terug man. Als je een vrouw was.

14:09

Raphael Zeg maar.

14:11

Koos Of nee, hoe zeg je dat?

14:12

Raphael Je hebt niet eerder de opstanding. Maar je blijft met dat gevoel. Blijf je zitten natuurlijk in het leven hierna. Dus je kan inderdaad...

14:21

Michiel Dispensie tussen je lijf en je geest.

14:24

Raphael Ja, je kan beter ervoor zorgen dat je er vrede mee hebt. Hoe je in het leven ontstaat. Nou precies.

14:29

Koos Dus eigenlijk is het de sleutel om te zoeken naar een stof van vrede met jezelf of zoiets. Hoe zeg je dat? Want je hebt die eeuwige identiteit waar je niet voor weg kunt lopen. Dat is wat wij nu met elkaar zeggen. Daar geloven wij dan in. Wij geloven dat God, dat vanuit ook Gods oogpunt. Want zelfs God, ik weet niet hoe dat is gebeurd. God heeft niet met een muntje, dat is een man pink, dat is een vrouw pink. Dat weet ook niet precies hoe dat is ontstaan. Maar je hebt een eeuwige identiteit van of man of vrouw. Op een of andere manier ben je of man of vrouw. En wij zeggen ook vanuit Gods standpunt is dat dus wat het is. En dat gaat ook nooit veranderen. In de eeuwigheid gaat het niet veranderen. Ook al ga je nu een operatie doen. Ja, dat heeft geen zin. Want je blijft gewoon die eeuwige identiteit die je altijd was en altijd zal blijven. Dus de enige oplossing die er is, is om daar dan maar vrede mee te gaan vinden. Lijkt mij. Zeg ik dat dan goed?

15:27

Raphael Ja, dus eigenlijk mocht je daar dus dan heel veel moeite mee hebben, Dat je toch een transitie zou willen hebben. Of hoe je je dan ook voelt. Ja, ik kan me totaal niet inbeelden wat voor gevoelens zo'n persoon zou hebben. Maar eigenlijk zou je dus inderdaad wat je zegt, daar zou je dus vrede mee moeten krijgen. En dan focussen op iets anders. Ik heb ook een collega en die zei dat hij ook iemand erkent. Die heeft ook een transitie ondergaan of is daarmee bezig. En hij zei tegen zijn vriend, of vriendin, ik weet het zo even niet hoe hij zich identificeert. Maar hij zei van, we weten al wel dat je ermee worstelt met jouw identiteit. Maar ik ken jou eigenlijk helemaal niet. Want dat is het enige waar we het over hebben. Over jouw worsteling. Ik wil graag weten, wat zijn je hobby's? Waar kunnen we het buiten jouw identiteit over hebben? Wie ben jij als persoon? En ik denk dat het bij heel veel zo speelt.

16:34

Michiel Het mooie wat je zegt, denk ik af. Alleen zou ik tegen die persoon zeggen, ik zou ook niet tegen die persoon zeggen, waar kunnen wij het buiten je identiteit over hebben? Maar ik zou tegen die persoon zeggen, waar kunnen we het buiten jou, buiten jouw gevoelens en verlangens over je seksualiteit over hebben? Want in mijn ogen is het niet zijn identiteit. Het is maar een klein deeltje van. Het is dan een groot deel, Maar het is niet de kern waar het om draait van die persoon. Het zijn gevoelens en verlangens over welke genderrol je wil gaan aannemen en hoe je er van buitenuit gaat zien.

17:20

Raphael En daarnaast nog, wat jij zegt, is dat het ook nog fases zouden kunnen zijn in iemands leven.

17:27

Michiel Ja, nou ja, er komt nu inderdaad steeds meer onderzoek van mensen. Die is weer terug, detransitioners, detransitioners noemen ze dan.

17:35

Raphael Ja, dus ik zeg, als gelovigen in Jezus Christus en kennishebbenden van zijn plan, Zeg wij, hou je vast aan het evangelie en vind rust in Christus. En voor alle mensen die niet in Christus geloven en in zijn evangelie, zeg ik, ja, je wordt geliefd door ons en je bent altijd welkom en je mag zeker doen wat je zelf goed vindt.

18:09

Koos En het is niet aan ons om te oordelen we laten dat oordeel graag aan ons voorbij gaan en overal ons helemaal zervalen zeker Michiel.

18:19

Raphael Heb jij nog een laatste ding wat jij zou willen zeggen, wat je denkt van nou dat wil ik nog wel even kwijt of de wereld in helpen want zoals je weet hebben we miljoenen volgers ja precies zware influencers.

18:34

Michiel Ja ja Ja, weet je, dit is een hele interessante discussie, ik kan er even over praten, maar uiteindelijk gaat het allemaal terug, denk ik, naar, we hebben natuurlijk op een gegeven moment zijn we in een seksuele revolutie ingegaan in de wereld, vanaf de jaren zestig denk ik, en we dachten altijd van dat dat ging over het vergroten van de grenzen van seksueel gedrag en expressie. Maar uiteindelijk als je nu kijkt is het meer het omkennen van dat er überhaupt een morele waarde, het enige morele waarde heeft. En de enige wat nog bepaald of iets goed of fout is op seksueel gebied is eigenlijk consent of geen consent. Dat is waar we zijn aanbeland. En we zeggen verder hebben we geen waardeoordeloordelen meer. Bijna. Behalve alleen nog over, als het gaat over pedofilie, hebben we nog wel een waardeoordeel over. Dat wordt nog niet goed gekeurd. Maar voor de rest is anything goes. Dat is de wereld waar we in zijn aanbeland.

19:37

Raphael Precies. Ja, dus dat ja, wat je zegt dat, ik kan me daar wel en dat is ook nog nooit bij stilgestaan dat anything goes, toestemming geven, ja of nee en dan hebben we het over met andere mensen, niet met dieren of overleden mensen maar, dus inderdaad, het is een gekke wereld eigenlijk waar we in leven Ja.

20:02

Koos Nou het zal nog iets gekker worden, ja totdat Christus terugkomt en dan dan gaat er heel wat veranderen. En waarschijnlijk ook op dit vlak. Ik ben benieuwd hoe Christus het dan gaat aanpakken.

20:13

Raphael Ja.

20:15

Michiel Het is wel heel belangrijk denk ik om daarover na te denken. Hoe zijn we hier terecht te komen? Wat zit erachter? En is het niet eigenlijk heel gek? Dat we ons seksuele verlangen zijn. Dat dat onze identiteit is geworden. Want dat is echt iets relatief nieuws.

20:35

Raphael Nou echt super bedankt. Michiel voor je bijdrage en je tijd ik denk ook dat mocht je, transgender zijn en je hebt naar deze aflevering geluisterd en je denkt van ik wil echt wel mijn persoonlijke ervaring delen dan graag wees welkom.

20:53

Koos Ja, je mag ook haatmails sturen naar Rafael, dat is ook geen ekele probleem.

20:57

Michiel Niet naar me.

20:58

Koos Hoor Nee, niet naar Michiel.

21:00

Raphael Nee, podcast het geloofjerdatook.nl Yes of telegram, kun je ons vinden, Super, dankjewel. Tot volgende week zou ik zeggen.

21:12

Koos Yes, tot volgende week. Bedankt voor het luisteren.

21:15

Michiel Ciao, ciao.

21:23

Raphael Bedankt voor het luisteren. We hopen dat je hebt genoten van deze aflevering. Vergeet niet om je te abonneren, de meldingen in te schakelen, een beoordeling achter te laten en de aflevering te delen met anderen. Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig door op onze website geloofjerdatook.nl op de knop sponsor te klikken. Tot volgende week!