Verticale tijd: de theorie die alles wat je weet op zijn kop zet
Ep. 12

Verticale tijd: de theorie die alles wat je weet op zijn kop zet

Episode description

In deze aflevering duiken we diep in het concept van tijd, prioriteiten en hoe we ons dagelijks leven organiseren. Ze bespreken hoe druk zijn vaak als een excuus wordt gebruikt en het belang van prioriteiten stellen. Het gesprek evolueert naar het idee van tijd verkopen en efficiëntie, geïnspireerd door het boek “Vier uur werkweek”.

Hoofdpunten:

 1. Druk Zijn als Excuses: Raphael legt uit dat ‘druk zijn’ vaak een excuus is om prioriteiten te vermijden. Iedereen heeft dezelfde 24 uur per dag; het gaat erom hoe je die tijd indeelt.
 2. Tijd Verkopen: Een interessant idee wordt besproken over het verkopen van tijd aan mensen die het druk hebben, wat leidt tot een gesprek over uitbesteden en efficiënter werken.
 3. Boekbespreking - “Vier uur werkweek”: Raphael deelt inzichten uit het boek, zoals het vermijden van inefficiënte vergaderingen en het uitbesteden van taken aan persoonlijke assistenten of AI, zoals ChatGPT.
 4. Tijdmanagement en Culturele Invloeden: Persoonlijke anekdotes over tijdmanagement en culturele verschillen in punctualiteit, zoals Koos’s ervaringen uit Brabant.
 5. Het Concept van Tijd: Een filosofische discussie over tijd, zowel op aarde als in het universum. Ze bespreken de relativiteit van tijd en hoe tijd anders werkt als je de aarde verlaat.
 6. Tijd voor en na het Aardse Leven: Een speculatief gesprek over tijd vóór ons aardse bestaan en hoe we tijd ervaren na de dood. Hierbij wordt ook de rol van tijd in religieuze contexten besproken.
 7. Verticale vs. Horizontale Tijd: Een interessante theorie wordt besproken over het verticaal beleven van tijd, waarbij alle gebeurtenissen simultaan plaatsvinden.
 8. Praktische Tijdtoepassingen in het Hiernamaals: Ze bespreken het alledaagse leven na de dood, zoals eten, het ontbreken van biologische functies zoals toiletbezoek en seks, en hoe we daar mogelijk tijd anders ervaren.

Quotes:

 • “Druk zijn is gewoon een excuus, iedereen heeft dezelfde 24 uur.”
 • “Je kan tijd kopen door taken uit te besteden aan een AI-assistent of een persoonlijke assistent.”
 • “Wat als tijd verticaal is en alles tegelijkertijd gebeurt?”

Aanbevelingen:

 • Boek: “Vier uur werkweek” - Timothy Ferriss
 • AI Assistenten: Gebruik van ChatGPT voor efficiënter werken

Luistervragen:

 • Wat zijn jouw prioriteiten en hoe deel jij je tijd in?
 • Heb je ooit overwogen om taken uit te besteden aan een AI-assistent?

Volgende Aflevering:

 • We horen graag van onze luisteraars! Heb je onderwerpen die we kunnen bespreken of wil je meedoen in een aflevering? Laat het ons weten!

Abonneer en Deel:

 • Vergeet niet te abonneren op onze podcast en het belletje aan te zetten voor meldingen van nieuwe afleveringen.
 • Deel deze aflevering met vrienden en familie om onze podcast te helpen groeien.
 • Laat een waardering achter zodat meer mensen ons kunnen vinden.

Bedankt voor het Luisteren!

 • Raphael & Koos